Obvykle kupujeme bílý jogurt ve velkém kilovém kyblíku. Pár týdnů jsme ho doma ani neměli. Láďovi nechyběl a já jsem se teď v zimě snažila mléčné výrobky omezit, protože jsem hrozná zmrzlina, pořád mám studené ruce a nohy, a mléčné výrobky prý ochlazují organismus.

Můžu potvrdit, že na tom něco bude. Opravdu mi v tuhle zimu nebyla taková zima jako v předešlých letech. A možná za to vděčím i pokusům s postupným ochlazováním sprchy. O tom ale jindy.

 

Návštěva statku

Nastal čas zařadit jogurt opět do našeho jídelníčku. Tentokrát jsme jej ale nekoupili v supermarketu jako obvykle. Na statku nedaleko našeho města prodávají mléčné produkty vlastní výrobky, a tak mě napadlo, že se tam stavíme cestou z práce a koupíme si čerstvé mléko od kraviček.

K tomu nám nahrávalo, že naše pekárna umí připravit domácí jogurt vcelku jednoduše.

Na statku už jsem párkrát byla, ale nevěděla jsem, jak to tam s prodejem mléka chodí. Měli by tam mít automat na mléko, kde si ho můžete načepovat do vlastních nádob.

Já jsem ale napoprvé nebyla připravená, takže jsme si mléko koupili balené v plastové láhvi, spolu se smetanovou pochoutkou a bílým jogurtem (nebyla jsem si jistá, jestli nám postačí zbytek toho v lednici jako základ pro vznik jogurtu nového).

Po cestě ze statku jsme se ještě stavili v kuchyňce koupit konvičku pro náš příští bezobalový nákup mléka a teploměr na vaření.

 

Příprava jogurtu

Kolem půl desáté večer jsem se pustila do přípravy jogurtu. Nalila jsem litr mléka do kastrolku a zapnula plotýnku. Mléko jsem občas zkontrolovala a strčila do něj teploměr. Prvním krokem bylo ohřát jej na 70°C.

 

UPDATE – po několika přípravách jogurtu jsem postup trochu upravila – mléko zahřívám klidně až na 85 °C. Základu přidám o trochu více a jogurt nechám zrát až 12 hodin. Opravdu čím déle jogurt zraje, tím je hustější a jeho chuť je lahodnější.

 

Jakmile teplota vystoupala na tuto hodnotu, vypnula jsem plotýnku a kastrolek odstavila. Teď jsem musela čekat, až mléko zchládne na 50°C. To trvalo asi 20 minut.

Potom jsem ho přelila do velké nádoby k pekárně a přidala do něj 4 polévkové lžíce bílého jogurtu (ne žádná umělina, ale poctivý jogurt například Hollandia). Směs jsem důkladně promíchala a šupla nádobu do pekárny.

 

Zapnula jsem program Fermentace a teplotu nastavila na 44°C. Dle návodu by se měla pohybovat v rozmezí 43°C – 45°C. Program by měl běžet 4 – 8 hodin, podle toho, jakou hustotu jogurtu preferujete.

 

Láďa program vypnul, když vstával do práce, což bylo asi po 7 hodinách kvašení. Já jsem se vzbudila kolem půl 8 ráno. Vyndala jsem nádobu z pekárny a nachystala si skleněné zavařovací sklenice, do kterých jsem jogurt přelila.

Nechala jsem ho ještě na stole zchládnout, a potom přemístila do lednice, kde bude proces zrání pokračovat. Takto by měl vydržet 5 dní. 

Update: po zkušenostech vydrží v lednici i dva týdny.

Vlastnosti jogurtu

Konzistence jogurtu je řidší, takže by program klidně mohl běžet delší dobu. Chuť je mírně a příjemně nakyslá. Co se týče finanční stránky, jednoznačně vítězí jogurt dělaný doma. V supermarketu jsme kupovali dva druhy (jediné co měli) jogurtu v kilovém balení. Ten levnější vycházel 80 Kč za kilo, ten dražší 100 Kč.

Domácí jogurt vychází bezkonkurenčně nejvýhodněji. Litr mléka 21 Kč + startovací základ z kupované Hollandie cca 7 Kč + energie potřebná na ohřev a fermentaci jogurtu. Když to přeženu,

kilo domácího jogurtu vyjde na 40 Kč.

 

Ruku v ruce s eliminací odpadu v domácnosti, který vzniká při nákupu jogurtu, je domácí jogurt pecka.

 

Vyzkoušíte ho taky? Že nemáte pekárnu, kde byste jogurt připravili? Nevadí. Dá se udělat i v sušičce nebo i bez ní.

https://kitchenette.cz/clanek/domaci-jogurt

https://jaktak.cz/jak-jednoduse-vyrobit-husty-domaci-jogurt-bez-jogurtovace-recept.html

Kdo má jogurtovač, použije ten.

Proces přípravy jogurtu se vždy mírně liší, podle toho, v jakém spotřebiči (nebo bez něj) jej připravujete.

Hotový jogurt si samozřejmě můžete vytunit přidáním různých ořechů, semínek, ovoce, kakaa, vanilky. Podle toho, co komu chutná.

A zdravá snídaně je na světě. Dobrou chuť.

Bez obalu.